Editorial Washington Post: Democratia, in pericol sa decada in Romania. Romanii cinstiti au nevoie de ajutor din partea guvernelor occidentale

Revolutia democratica ce a cuprins Europa Centrala dupa prabusirea Uniunii Sovietice este in pericol sa fie inversata. In ultimii ani, in Ungaria a inceput contruirea unei autocratii de facto, sub cochilia unor mai mult | more »

The New York Times: România se pregăteşte pentru decizia lui Iohannis privind legile justiţiei

Protestatarii şi politicienii din România – ţară care s-a luptat mult timp cu corupţia – se pregătesc pentru o perioadă tensionată în luna ianuarie. În urmă cu aproape un an,  sute de mii de oameni mai mult | more »

Donald Trump a nominalizat un avocat de origine romana la conducerea Oficiului SUA pentru Brevete

Presedintele american Donald Trump si-a anuntat intentia de a-l nominalize pe Andrei Iancu, un avocat de origine romana care l-a reprezentat la un moment dat, pentru functia de subsecretar al Comertului pentru mai mult | more »

Mesaj fabulos al lui Donald Trump adresat lui Iohannis in conferinta de presa. Ce le transmite romanilor – Video

Mesaj foarte calduros adresat de Donald Trumop presedintelui Iohannis si romanilor in conferinta comuna de presa. Presedintele SUA, Donald Trump, a avut un mesaj puternic de sustinere a luptei anticoruptie din Romania mai mult | more »

Cele mai bune FILME ROMÂNEŞTI în America. FESTIVAL la Washington DC si Los Angeles organizat de Ambasada României în SUA

Cele mai bune filme româneşti vor fi prezentate în cadrul unui festival organizat de Ambasada României în SUA. O serie de 15 de producţii cinematografice din ţara noastră vor fi vizionate la mai mult | more »

Peste 150 de companii americane vor veni în România în octombrie, în cadrul unei misiuni economice de amploare

Ambasada României în SUA și Departamentul Comerțului din Statele Unite ale Americii au lansat pregătirile pentru organizarea evenimentului Trade Winds, programat să se desfășoare la București, în luna octombrie a acestui an, mai mult | more »

Statele Unite și-au trimis un emisar la București: „Protestele sunt o sursă de inspiraţie, de admiraţie, la Washington, o expresie a democraţiei în acţiune”

Protestele din România sunt o expresie a „democrației în acțiune” și sunt sursă de „inspirație” pentru întreaga lume. Acesta este mesajul oficial de Statelor Unite, transmis miercuri seară, la București, de Hoyt mai mult | more »

Românii continuă să iasă în stradă! Ce scrie USA Today

BUCHAREST, Romania — The largest anti-government crowds since the violent 1989 revolution that toppled dictator Nicolae Ceausescu succeeded Sunday in pressuring Romania’s new government to repeal a hastily adopted decree that would have mai mult | more »

De aici, din Chicago, vă mulțumim pentru… Rezistență

”Fața de ceea ce s-a întâmplat în România în ultimile două săptămâni, noi, cei «de-afară», nu avem decât un singur cuvânt: Respect! De aici, din Chicago, vă mulțumim pentru… Rezistență! Ce ați mai mult | more »

Reportaj de Grigore Cartianu. Români care au cucerit lumea: Valentin a ajuns în America din întâmplare. Și nu-i pare rău! | VOCEA DIASPOREI

Suceveanul Valentin Avasiloaie are 38 de ani, împărțiți echitabil: 19 în România, 19 peste Ocean. S-a stabilit la Detroit și trage pe două fronturi: angajat ca inginer proiectant în industria auto și mai mult | more »

John Ion Banu, liderul diasporei din Florida: „Aş introduce pedeapsa cu moartea pentru corupţii din România“ Citeste mai mult: adev.ro/ofi2kz

Emigrat în Statele Unite ale Americii la mijlocul anilor `80, John Banu este fondatorul Ligii Româno-Americane din Florida, organizaţie ce reuneşte 5.000 români dintre cei aproape 200.000 care trăiesc acolo. Inginer mecanic, mai mult | more »

Bloomberg: Numeroşi români de etnie romă cer azil în SUA, argumentând că sunt persecutaţi în Europa

Numeroşi români de etnie romă solicită azil în statul american California, argumentând că sunt persecutaţi în România şi în alte ţări ale Uniunii Europene, anunţă oficiali SUA şi organizaţii pentru drepturile minorităţilor, mai mult | more »

Ambasada Statelor Unite în Romania : Mesajul Excelentei Sale Ambasadorul Hans Klemm cu ocazia Zilei Limbii Române

De Ziua Limbii Române, celebrăm împreună esenţa spiritului şi a identităţii româneşti, liantul care ne conectează, dincolo de graniţe, pe toţi cei care simţim şi vorbim româneşte. U.S. Embassy Bucharest : „Acum mai mult | more »

Discursul ambasadorului SUA, Hans Klemm, la festivalul de Film Istoric Râșnov : „Revoluţie sau evoluţie? Drepturile civile în America şi cinema-ul ei: de la „Naşterea unei naţiuni” la Selma“

30 iulie 2016 Bună dimineaţa tuturor. Sorin, îţi mulţumesc pentru frumoasa prezentare şi mulţumesc echipei de la Râşnov pentru invitaţia să vă vorbesc astăzi. Stimaţi demnitari, distinşi oaspeţi, invitaţi, studenţi, doamnelor şi mai mult | more »

U.S. Embassy Bucharest : Noile “telefoane publice” la #NewYork

Noile “telefoane publice” la #NewYork: dispozitive discrete care oferă acces gratuit la internet şi posibilitatea de a-ţi încărca telefonul mobil. Sunt tot mai multe, la tot mai multe colţuri de stradă, iar mai mult | more »

Valvila Popovici, scriitor român în Statele Unite : Din Carolina de Nord în Kentucky

„Lumea este o carte, iar cei care nu călătoresc nu pot citi decât o pagină din ea.” – Sfântul Augustin Am făcut o călătorie frumoasă și interesantă cu automobilul, din statul Carolina mai mult | more »

SUA se distanteaza de RUSIA cu ani-lumina. Trece pe arme cu LASER, capabile sa doboare chiar si avioane

Armata SUA si-a anuntat in cursul acestei saptamani intentia de a-si echipa militarii cu arme laser incepand din 2023, potrivit Direct Matin.fr, citat de Agerpres. Mary J.Miller , secretar adjunct insarcinat cu mai mult | more »

The Washington Post : Romanians express anger over death of police officer

People clench their fists during a protest demanding the resignation of Interior Minister Gabriel Oprea in Bucharest, Romania, Sunday, Oct. 25, 2015. Romania’s president has called on the prime minister and interior mai mult | more »

Un român, ajuns mare șerif în America Câți polițiști români ar rezista să-și facă meseria în SUA?

La 14 ani, imediat după Revoluție, Marius Stoika pleca din țară, alături de familia sa, în SUA. După 25 de ani a ajuns din nou la Cluj, îmbrăcat în uniforma de ajutor mai mult | more »

Klaus Iohannis în America. Împreuna cu românii care trăiesc în Statele Unite

Indiferent de distanţe, apartenenţa la o naţiune nu se pierde niciodată. Românii din SUA sunt purtătorii de cuvânt ai culturii şi tradiţiilor româneşti. M-am întâlnit cu o parte dintre românii care trăiesc mai mult | more »

 

Interviu de Octavian D. Curpaş : Carolina de Sud este statul în care poţi să-ţi faci cei mai mulţi prieteni americani

Interviu cu Cornel Potra, avocat în domeniul emigrării în SUA

Cu o populaţie de aproximativ cinci milioane de locuitori, “paradisul golfului”, cum este supranumit statul Carolina de Sud, este cu siguranţă unul dintre cele mai pitoreşti state din SUA. Pe lângă frumuseţile naturii şi resursele abundente, statul deţine şi un sistem educaţional de invidiat. Instituţii de învăţământ superior, începând de la universităţi renumite ca “University of South Carolina” din Columbia sau “Furman University” din Greenville, până la numeroase colegii de proporţii mai reduse, fac din Carolina de Sud şi un adevărat “paradis al educaţiei”.
Pentru a afla mai multe amănunte despre acest stat i-am solicitat un scurt interviu avocatului Cornel Potra, care a locuit o perioadă extinsă în oraşul Greenville şi a rămas ataşat sufleteşte de
aceste meleaguri.

Octavian D. Curpaş (Î): Domnule avocat, am înţeles că primii şase ani de America i-aţi petrecut în Carolina de Sud. Care sunt impresiile cu care aţi rămas despre acest stat?

Av. Cornel Potra (R): Carolina de Sud este statul în care mi-am făcut cei mai mulţi prieteni printre americani pentru o viaţă întreagă. Oamenii sunt foarte prietenoşi şi ospitalieri. Aş locui din nou în acolo, dacă aş alege partea de sud a Americii. Locuiesc aproape de graniţa dintre statele Georgia şi South Carolina acum, însă, oportunităţile de a te realiza în orice domeniu în Carolina de Sud, ca de fapt în oricare alt Stat din America sunt infinite.

Î: Din informaţiile pe care le aveţi, există o comunitate de români în South Carolina?
R: Da, trebuie cautată. Când noi am locuit în Greenville, South Carolina, am căutat toate numele de români în cărţile de telefon. Am organizat întâlniri cu acei români. A fost o comunitate mai mică, însă, sunt sigur că după aproximativ 12 ani de când am plecat de-acolo, comunitatea de români a crescut considerabil.

Î: Care sunt motivele pentru care românii nu se stabilesc în zona respectivă? Au format comunităţi în Carolina de Nord, dar, se pare ca evită Carolina de Sud…

R:  Nu cred că evită. Cum am zis mai sus, aceste comunităţi mai restrânse nu s-au identificat în mod vădit, însă există, şi, cred eu, beneficiază de acelaşi tratament pe care noi l-am experimentat
când am locuit acolo: ospitalitate şi prietenie.

Î: Prin ce se remarcă în mod deosebit statul Carolina de Sud?

R: Specificul acestui stat este frumuseţea naturii. South Carolina are tot felul de forme de relief, inclusiv munţi, şes, câmpii întinse, dealuri şi mari deschideri la ocean. Solul este roşiatic, însă, anumite plante şi grâne cresc foarte bine în acest sol. Carolina de Sud este un stat cu o istorie foarte bogată, legată de marile ferme de bumbac şi tutun. Vechile plantaţii lucrate cu mâna sclavilor sunt încă păstrate sub formă de monumente istorice, în special plantaţiile de pe lângă marele oraş port, Charleston.

Î: Ce ne puteţi spune despre felul de-a fi al localnicilor din statul Carolina de Sud?

R: Oamenii sunt foate prietenoşi şi ospitalieri, poate tot la fel ca şi românii. Când un sudist din South Carolina se împrieteneşte cu tine, îţi rămâne un prieten pe viaţă.

Î: Ce v-ar putea determina să alegeţi South Carolina în loc de North Carolina?
R: Colegiul de la care mi-am obţinut un Bachelor of Science.

Î: Există vreo diferenţă între americanii din Carolina de Sud şi cei din Nord?

R: Prea mare diferenţă nu există. Trăsăturile sudiste îi caracterizează pe cei din South Carolina, ca de altfel şi pe cei din
North Carolina.

Î: Cunoaşteţi şi alte orase, în afară de Greenville, în care ar fi dezirabil de locuit, în acest stat?

R: Columbia, South Carolina, este un oraş foarte frumos. La fel şi Charleston.

Î: Ce ne puteţi spune despre clima din Carolina de Sud?

R: Umiditatea este ridicată, în special în cele trei luni ale verii. În rest, toamna şi primăvara sunt minunate. Iernile sunt foarte blânde. Câteodată, se mai iscă uragane care traversează Statul South Carolina, însă acestea nu sunt atât de dese, iar când vin, aduc multă umiditate şi vânt, dar numai în zonele mai apropiate de ocean.

Î: Care sunt punctele de atracţie turistică din acest stat?

R: Myrtle Beach, Hilton Head, Charleston.

Î: Credeţi că pe viitor se va forma o comunitate de români mai puternică şi în Carolina de Sud?

R: Da. Greenville este un centru intelectual al statului South Carolina. Pe lângă Furman University, Bob Jones University şi Holmes Bible College, în urmă cu aproximativ zece ani sau mai bine, BMW şi-a deschis o uzină de automobile care a condus la o adevărată explozie a economiei din zonă. Aceasta a atras foarte multe afaceri care au ridicat valoarea proprietăţilor şi au aşezat zona Greer-Greenville, South Carolina pe harta Americii.

Octavian D. Curpaş
Phoenix, Arizon
octavianaz2012@cox.net

Comentarii

Comentarii

Lasă un răspuns