Editorial Washington Post: Democratia, in pericol sa decada in Romania. Romanii cinstiti au nevoie de ajutor din partea guvernelor occidentale

Revolutia democratica ce a cuprins Europa Centrala dupa prabusirea Uniunii Sovietice este in pericol sa fie inversata. In ultimii ani, in Ungaria a inceput contruirea unei autocratii de facto, sub cochilia unor mai mult | more »

The New York Times: România se pregăteşte pentru decizia lui Iohannis privind legile justiţiei

Protestatarii şi politicienii din România – ţară care s-a luptat mult timp cu corupţia – se pregătesc pentru o perioadă tensionată în luna ianuarie. În urmă cu aproape un an,  sute de mii de oameni mai mult | more »

Donald Trump a nominalizat un avocat de origine romana la conducerea Oficiului SUA pentru Brevete

Presedintele american Donald Trump si-a anuntat intentia de a-l nominalize pe Andrei Iancu, un avocat de origine romana care l-a reprezentat la un moment dat, pentru functia de subsecretar al Comertului pentru mai mult | more »

Mesaj fabulos al lui Donald Trump adresat lui Iohannis in conferinta de presa. Ce le transmite romanilor – Video

Mesaj foarte calduros adresat de Donald Trumop presedintelui Iohannis si romanilor in conferinta comuna de presa. Presedintele SUA, Donald Trump, a avut un mesaj puternic de sustinere a luptei anticoruptie din Romania mai mult | more »

Cele mai bune FILME ROMÂNEŞTI în America. FESTIVAL la Washington DC si Los Angeles organizat de Ambasada României în SUA

Cele mai bune filme româneşti vor fi prezentate în cadrul unui festival organizat de Ambasada României în SUA. O serie de 15 de producţii cinematografice din ţara noastră vor fi vizionate la mai mult | more »

Peste 150 de companii americane vor veni în România în octombrie, în cadrul unei misiuni economice de amploare

Ambasada României în SUA și Departamentul Comerțului din Statele Unite ale Americii au lansat pregătirile pentru organizarea evenimentului Trade Winds, programat să se desfășoare la București, în luna octombrie a acestui an, mai mult | more »

Statele Unite și-au trimis un emisar la București: „Protestele sunt o sursă de inspiraţie, de admiraţie, la Washington, o expresie a democraţiei în acţiune”

Protestele din România sunt o expresie a „democrației în acțiune” și sunt sursă de „inspirație” pentru întreaga lume. Acesta este mesajul oficial de Statelor Unite, transmis miercuri seară, la București, de Hoyt mai mult | more »

Românii continuă să iasă în stradă! Ce scrie USA Today

BUCHAREST, Romania — The largest anti-government crowds since the violent 1989 revolution that toppled dictator Nicolae Ceausescu succeeded Sunday in pressuring Romania’s new government to repeal a hastily adopted decree that would have mai mult | more »

De aici, din Chicago, vă mulțumim pentru… Rezistență

”Fața de ceea ce s-a întâmplat în România în ultimile două săptămâni, noi, cei «de-afară», nu avem decât un singur cuvânt: Respect! De aici, din Chicago, vă mulțumim pentru… Rezistență! Ce ați mai mult | more »

Reportaj de Grigore Cartianu. Români care au cucerit lumea: Valentin a ajuns în America din întâmplare. Și nu-i pare rău! | VOCEA DIASPOREI

Suceveanul Valentin Avasiloaie are 38 de ani, împărțiți echitabil: 19 în România, 19 peste Ocean. S-a stabilit la Detroit și trage pe două fronturi: angajat ca inginer proiectant în industria auto și mai mult | more »

John Ion Banu, liderul diasporei din Florida: „Aş introduce pedeapsa cu moartea pentru corupţii din România“ Citeste mai mult: adev.ro/ofi2kz

Emigrat în Statele Unite ale Americii la mijlocul anilor `80, John Banu este fondatorul Ligii Româno-Americane din Florida, organizaţie ce reuneşte 5.000 români dintre cei aproape 200.000 care trăiesc acolo. Inginer mecanic, mai mult | more »

Bloomberg: Numeroşi români de etnie romă cer azil în SUA, argumentând că sunt persecutaţi în Europa

Numeroşi români de etnie romă solicită azil în statul american California, argumentând că sunt persecutaţi în România şi în alte ţări ale Uniunii Europene, anunţă oficiali SUA şi organizaţii pentru drepturile minorităţilor, mai mult | more »

Ambasada Statelor Unite în Romania : Mesajul Excelentei Sale Ambasadorul Hans Klemm cu ocazia Zilei Limbii Române

De Ziua Limbii Române, celebrăm împreună esenţa spiritului şi a identităţii româneşti, liantul care ne conectează, dincolo de graniţe, pe toţi cei care simţim şi vorbim româneşte. U.S. Embassy Bucharest : „Acum mai mult | more »

Discursul ambasadorului SUA, Hans Klemm, la festivalul de Film Istoric Râșnov : „Revoluţie sau evoluţie? Drepturile civile în America şi cinema-ul ei: de la „Naşterea unei naţiuni” la Selma“

30 iulie 2016 Bună dimineaţa tuturor. Sorin, îţi mulţumesc pentru frumoasa prezentare şi mulţumesc echipei de la Râşnov pentru invitaţia să vă vorbesc astăzi. Stimaţi demnitari, distinşi oaspeţi, invitaţi, studenţi, doamnelor şi mai mult | more »

U.S. Embassy Bucharest : Noile “telefoane publice” la #NewYork

Noile “telefoane publice” la #NewYork: dispozitive discrete care oferă acces gratuit la internet şi posibilitatea de a-ţi încărca telefonul mobil. Sunt tot mai multe, la tot mai multe colţuri de stradă, iar mai mult | more »

Valvila Popovici, scriitor român în Statele Unite : Din Carolina de Nord în Kentucky

„Lumea este o carte, iar cei care nu călătoresc nu pot citi decât o pagină din ea.” – Sfântul Augustin Am făcut o călătorie frumoasă și interesantă cu automobilul, din statul Carolina mai mult | more »

SUA se distanteaza de RUSIA cu ani-lumina. Trece pe arme cu LASER, capabile sa doboare chiar si avioane

Armata SUA si-a anuntat in cursul acestei saptamani intentia de a-si echipa militarii cu arme laser incepand din 2023, potrivit Direct Matin.fr, citat de Agerpres. Mary J.Miller , secretar adjunct insarcinat cu mai mult | more »

The Washington Post : Romanians express anger over death of police officer

People clench their fists during a protest demanding the resignation of Interior Minister Gabriel Oprea in Bucharest, Romania, Sunday, Oct. 25, 2015. Romania’s president has called on the prime minister and interior mai mult | more »

Un român, ajuns mare șerif în America Câți polițiști români ar rezista să-și facă meseria în SUA?

La 14 ani, imediat după Revoluție, Marius Stoika pleca din țară, alături de familia sa, în SUA. După 25 de ani a ajuns din nou la Cluj, îmbrăcat în uniforma de ajutor mai mult | more »

Klaus Iohannis în America. Împreuna cu românii care trăiesc în Statele Unite

Indiferent de distanţe, apartenenţa la o naţiune nu se pierde niciodată. Românii din SUA sunt purtătorii de cuvânt ai culturii şi tradiţiilor româneşti. M-am întâlnit cu o parte dintre românii care trăiesc mai mult | more »

 

EXCLUSIV. INTERVIU CU AMBASADORUL STATELOR UNITE, MARK GITENSTEIN: „STABILITATEA INSTITUŢIILOR STATULUI ESTE CRITICĂ PENTRU ROMÂNIA ŞI PENTRU VIITORUL EI!”


„Ţinem aceste adevăruri ca fiind auto-evidente, că toţi oamenii s-au născut egali şi au fost dăruiţi de Creator cu anumite Drepturi şi că printre acestea se află dreptul la Viaţă, Libertate şi căutarea Fericirii." Este, probabil, cea mai faimoasă frază din Declaraţia de Independenţă a Statelor Unite, pe care americanii o sărbătoresc azi, 4 iulie. Într-un moment atât de întunecat pentru soarta democraţiei româneşti, am stat de vorbă cu ambasadorul SUA, Mark Gitenstein, despre soarta Libertăţii în România şi despre derapajele actualului guvern.

România Liberă: Au trecut trei ani de la ultima noastră întâlnire. Ce s-a schimbat în percepţia dumneavoastră asupra României?

Mark Gitenstein: Ce pot să spun despre ultimii trei ani în România este că, paradoxal, cu cât învăţ mai multe despre această ţară, cu atât ştiu mai puţine. Este un loc foarte complicat. Am asistat la progrese uriaşe în ceea ce priveşte dezvoltarea instituţiilor şi modul în care devin mai democratice şi mai de încredere. Am învăţat multe despre România. Am învăţat bunăoară că nu este o ţară monolitică, ci, dimpotrivă, una foarte complexă, cu tradiţii culturale diferite în diferite părţi ale ţării, cu un alt ritm al dezvoltării în Transilvania, bunăoară, decât dincoace de Carpaţi. Şi totul are legătură cu moştenirea culturală a diverselor zone ale ţării.

Cred că am văzut progrese semnificative care se reflectă în modul în care FMI priveşte România, în modul în care România este reflectată în rapoar­tele privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare ale Uniunii Europene, în modul în care Statele Unite privesc România. Cred că decizia de a amplasa rachetele – din scutul anti-rachetă – a fost un fel de ratificare a încrederii pe care SUA o au în România.

RL: Astăzi este 4 iulie, Ziua Independenţei SUA, o zi care a ajuns să reprezinte o sărbătoare a libertăţii şi democraţiei în întreaga lume. Care este starea Libertăţii în România de azi?

M.G.: Cred că starea Libertăţii în România este puternică. Dacă ne gândim cum stăteau lucrurile chiar şi acum trei ani, am văzut progrese uriaşe. Cum am amintit deja, MCV-ul în sine şi benchmark-urile acestuia, de la situaţia procurorilor la cea a tribunalelor şi curţilor, au consemnat progrese semnificative. Cum să nu spui, mai ales în lumina a ceea ce s-a întâmplat în ultimele săptămâni, că UE a avut dreptate. S-a văzut că procurorii sunt viguroşi, independenţi şi curajoşi, iar judecătorii sunt neînfricaţi. Ştiţi ceva? Cunosc o grămadă de oameni care acum trei ani n-ar fi prezis o asemenea evoluţie.

RL: Susţineţi menţinerea MCV?

M.G.: Susţin menţinerea acestor benchmark-uri atât timp cât se vor dovedi necesare. Dar în esenţă este decizia UE dacă acestea vor fi menţinute sau nu, cred că ele trebuie menţinute atât timp cât se vor dovedi de ajutor. Dar, în cele din urmă, nici noi, nici UE nu ne putem dori menţinerea lor mai mult decât vă doriţi voi înşivă şi este treaba poporului român să decidă dacă îşi doreşte instituţii independente şi puternice şi, cu cât se va întâmpla mai repede acest lucru, cu atât mai bine şi atunci MCV va putea fi ridicat semnalând că sistemul se poate autosusţine şi nu mai este nevoie de presiuni externe şi cred că acest lucru începe deja să se întâmple.

RL: Cum priviţi tulburările politice din România din ultima vreme?

M.G.: Îmi amintesc de situaţia de alegerile prezidenţiale din 2009. Cred că viaţa politică românească este foarte încinsă, la fel ca viaţa politică ameri­cană. Din păcate, aţi învăţat lecţia greşită de la americani. Dar, cum spunea Bill Clinton, „politica este un sport de contact‘‘ şi poate fi foarte dură şi accidentată. Iar politica voastră este foarte dură şi accidentată. Nici unul din lucrurile acestea nu mă surprinde, dar trebuie să spun că aş prefera să discutăm mai degrabă despre lucrurile care afectează poporul român decât despre aceste chestiuni periferice.

RL: Într-un interviu anterior v-aţi exprimat încrederea în capacitatea şi buna credinţă a noului guvern român de a continua să susţină o justiţie independentă în acord cu MCV. Mai credeţi acest lucru după ce s-a întâmplat în ultima vreme?

M.G.: Ei bine, Guvernul a acceptat condiţiile FMI, care conţin foarte multe elemente de reformă, a îmbrăţişat Mecanismul de Cooperare şi Verificare, iar acum a acceptat şi Strategia Naţională Anticorupţie a fostului guvern, care conţine elemente extrem de ambiţioase şi lucruri care merg dincolo de condiţionalităţile MCV. De exem­plu, solicită Parlamentului să adopte un cod etic şi un răspuns prompt în cazul în care ANI semnalează un caz de incompatibilitate. Solicită ca o persoană condamnată să fie îndepărtată imediat din Parlament şi un răspuns rapid în caz de ridicare a imunităţii. Toate acestea sunt reforme masive şi la asta s-au angajat noii guvernanţi.

RL: Aţi auzit de expresia „pro­misiuni din vârful buzelor‘‘?

M.G.: Ei bine, vom vedea. Deocamdată nu ştim, dar asta este ceea ce au promis că vor face. Nu depinde de mine să fac să se întâmple lucrurile acestea.

RL: Acum trei săptămâni aţi lăudat Guvernul Ponta. Cum vă place acum acest guvern?

…    EXCLUSIV. INTERVIU CU AMBASADORUL STATELOR UNITE, MARK GITENSTEIN: „STABILITATEA INSTITUŢIILOR STATULUI ESTE CRITICĂ PENTRU ROMÂNIA ŞI PENTRU VIITORUL EI!"

Comentarii

Comentarii

Lasă un răspuns