Editorial Washington Post: Democratia, in pericol sa decada in Romania. Romanii cinstiti au nevoie de ajutor din partea guvernelor occidentale

Revolutia democratica ce a cuprins Europa Centrala dupa prabusirea Uniunii Sovietice este in pericol sa fie inversata. In ultimii ani, in Ungaria a inceput contruirea unei autocratii de facto, sub cochilia unor mai mult | more »

The New York Times: România se pregăteşte pentru decizia lui Iohannis privind legile justiţiei

Protestatarii şi politicienii din România – ţară care s-a luptat mult timp cu corupţia – se pregătesc pentru o perioadă tensionată în luna ianuarie. În urmă cu aproape un an,  sute de mii de oameni mai mult | more »

Donald Trump a nominalizat un avocat de origine romana la conducerea Oficiului SUA pentru Brevete

Presedintele american Donald Trump si-a anuntat intentia de a-l nominalize pe Andrei Iancu, un avocat de origine romana care l-a reprezentat la un moment dat, pentru functia de subsecretar al Comertului pentru mai mult | more »

Mesaj fabulos al lui Donald Trump adresat lui Iohannis in conferinta de presa. Ce le transmite romanilor – Video

Mesaj foarte calduros adresat de Donald Trumop presedintelui Iohannis si romanilor in conferinta comuna de presa. Presedintele SUA, Donald Trump, a avut un mesaj puternic de sustinere a luptei anticoruptie din Romania mai mult | more »

Cele mai bune FILME ROMÂNEŞTI în America. FESTIVAL la Washington DC si Los Angeles organizat de Ambasada României în SUA

Cele mai bune filme româneşti vor fi prezentate în cadrul unui festival organizat de Ambasada României în SUA. O serie de 15 de producţii cinematografice din ţara noastră vor fi vizionate la mai mult | more »

Peste 150 de companii americane vor veni în România în octombrie, în cadrul unei misiuni economice de amploare

Ambasada României în SUA și Departamentul Comerțului din Statele Unite ale Americii au lansat pregătirile pentru organizarea evenimentului Trade Winds, programat să se desfășoare la București, în luna octombrie a acestui an, mai mult | more »

Statele Unite și-au trimis un emisar la București: „Protestele sunt o sursă de inspiraţie, de admiraţie, la Washington, o expresie a democraţiei în acţiune”

Protestele din România sunt o expresie a „democrației în acțiune” și sunt sursă de „inspirație” pentru întreaga lume. Acesta este mesajul oficial de Statelor Unite, transmis miercuri seară, la București, de Hoyt mai mult | more »

Românii continuă să iasă în stradă! Ce scrie USA Today

BUCHAREST, Romania — The largest anti-government crowds since the violent 1989 revolution that toppled dictator Nicolae Ceausescu succeeded Sunday in pressuring Romania’s new government to repeal a hastily adopted decree that would have mai mult | more »

De aici, din Chicago, vă mulțumim pentru… Rezistență

”Fața de ceea ce s-a întâmplat în România în ultimile două săptămâni, noi, cei «de-afară», nu avem decât un singur cuvânt: Respect! De aici, din Chicago, vă mulțumim pentru… Rezistență! Ce ați mai mult | more »

Reportaj de Grigore Cartianu. Români care au cucerit lumea: Valentin a ajuns în America din întâmplare. Și nu-i pare rău! | VOCEA DIASPOREI

Suceveanul Valentin Avasiloaie are 38 de ani, împărțiți echitabil: 19 în România, 19 peste Ocean. S-a stabilit la Detroit și trage pe două fronturi: angajat ca inginer proiectant în industria auto și mai mult | more »

John Ion Banu, liderul diasporei din Florida: „Aş introduce pedeapsa cu moartea pentru corupţii din România“ Citeste mai mult: adev.ro/ofi2kz

Emigrat în Statele Unite ale Americii la mijlocul anilor `80, John Banu este fondatorul Ligii Româno-Americane din Florida, organizaţie ce reuneşte 5.000 români dintre cei aproape 200.000 care trăiesc acolo. Inginer mecanic, mai mult | more »

Bloomberg: Numeroşi români de etnie romă cer azil în SUA, argumentând că sunt persecutaţi în Europa

Numeroşi români de etnie romă solicită azil în statul american California, argumentând că sunt persecutaţi în România şi în alte ţări ale Uniunii Europene, anunţă oficiali SUA şi organizaţii pentru drepturile minorităţilor, mai mult | more »

Ambasada Statelor Unite în Romania : Mesajul Excelentei Sale Ambasadorul Hans Klemm cu ocazia Zilei Limbii Române

De Ziua Limbii Române, celebrăm împreună esenţa spiritului şi a identităţii româneşti, liantul care ne conectează, dincolo de graniţe, pe toţi cei care simţim şi vorbim româneşte. U.S. Embassy Bucharest : „Acum mai mult | more »

Discursul ambasadorului SUA, Hans Klemm, la festivalul de Film Istoric Râșnov : „Revoluţie sau evoluţie? Drepturile civile în America şi cinema-ul ei: de la „Naşterea unei naţiuni” la Selma“

30 iulie 2016 Bună dimineaţa tuturor. Sorin, îţi mulţumesc pentru frumoasa prezentare şi mulţumesc echipei de la Râşnov pentru invitaţia să vă vorbesc astăzi. Stimaţi demnitari, distinşi oaspeţi, invitaţi, studenţi, doamnelor şi mai mult | more »

U.S. Embassy Bucharest : Noile “telefoane publice” la #NewYork

Noile “telefoane publice” la #NewYork: dispozitive discrete care oferă acces gratuit la internet şi posibilitatea de a-ţi încărca telefonul mobil. Sunt tot mai multe, la tot mai multe colţuri de stradă, iar mai mult | more »

Valvila Popovici, scriitor român în Statele Unite : Din Carolina de Nord în Kentucky

„Lumea este o carte, iar cei care nu călătoresc nu pot citi decât o pagină din ea.” – Sfântul Augustin Am făcut o călătorie frumoasă și interesantă cu automobilul, din statul Carolina mai mult | more »

SUA se distanteaza de RUSIA cu ani-lumina. Trece pe arme cu LASER, capabile sa doboare chiar si avioane

Armata SUA si-a anuntat in cursul acestei saptamani intentia de a-si echipa militarii cu arme laser incepand din 2023, potrivit Direct Matin.fr, citat de Agerpres. Mary J.Miller , secretar adjunct insarcinat cu mai mult | more »

The Washington Post : Romanians express anger over death of police officer

People clench their fists during a protest demanding the resignation of Interior Minister Gabriel Oprea in Bucharest, Romania, Sunday, Oct. 25, 2015. Romania’s president has called on the prime minister and interior mai mult | more »

Un român, ajuns mare șerif în America Câți polițiști români ar rezista să-și facă meseria în SUA?

La 14 ani, imediat după Revoluție, Marius Stoika pleca din țară, alături de familia sa, în SUA. După 25 de ani a ajuns din nou la Cluj, îmbrăcat în uniforma de ajutor mai mult | more »

Klaus Iohannis în America. Împreuna cu românii care trăiesc în Statele Unite

Indiferent de distanţe, apartenenţa la o naţiune nu se pierde niciodată. Românii din SUA sunt purtătorii de cuvânt ai culturii şi tradiţiilor româneşti. M-am întâlnit cu o parte dintre românii care trăiesc mai mult | more »

 

Eveniment special la Washington D.C. – Descifrând moştenirea Dacică

Simona Botezan, Washington D.C.

În data de 6 februarie 2013, Consulul Onorific al României la Boston, Dan Dimăncescu, ȋn parteneriat cu Ambasada României la Washington DC, au organizat un eveniment special pentru prezentarea culturii şi istoriei României: „Decoding Dacia: Romania’s Lost Heritage”.

Filmul documentar „Decoding Dacia” a fost inițiat de regizorul Nicholas Dimăncescu ȋn ianuarie 2011, iar ulteiror a fost editat și finalizat de către Kyle Brandse. Regizorul american de origine română Nicholas Dimăncescu, ȋn vârstă de 26 de ani şi-a pierdut viaţa ȋn mai 2011, ȋntr-un accident ȋn Munţii Şurianu, ȋn timpul filmărilor pentru acest documentar. Filmul “Decodong Dacia”, prezentat ȋn premieră la Washington DC ȋn 6 februarie 2013, este cel de-al treilea documentar al regizorului din seria “România în război” . Celelalte două aveau ca temă România în timpul Primului şi celui de-al Doilea Război Mondial şi au fost difuzate în ţară şi în străinătate, bucurându-se de un succes răsunător.

Filmul “Decoding Dacia” (Descifrând moştenirea dacică) are 50 de minute si este produs de Casa de Film “Kogainon” din Boston, prin grija preşedintelui Dan Dimăncescu (tatăl regizorului), în parteneriat cu Revista „National Geographic”, ediţia ȋn limba română. Filmul reconstituie campaniile militare ale ȋmpăratului Traian în Dacia (101 -106 d.Hr.) şi explorează influenţele si moștenirea dacică în România contemporană.

Documentarul prezintă ȋn premieră reconstrucția 3D a fortificaţiei de la Sarmizegetusa – capitala şi sanctuarul dacilor. De asemenea, filmul conţine o reconstrucţie 3D a podului peste Dunare a lui Apolodor din Damasc, construit din ordinul ȋmpăratului Traian. Podul măsura 1135 de metri lungime, aproximativ 18 metri înălțime și 12 metri lățime si a facilitat intrarea legiunilor romane ȋn Dacia si succesul invaziei Împăratului Traian ȋn Dacia. A fost cel mai lung pod construit şi este considerat cel mai important pod din Europa, timp de o mie de ani. Documentarul explică importanţa strategică a podului peste Dunare pentru expansiunea Imperiului Roman ȋn Dacia şi ȋn nordul continentului.

Documentarul “Decoding Dacia” contine date istorice şi elemente inedite, cum ar fi: avantajele şi dezavantajele amplasarii cetăţilor dacice; traditiile si stilul de viaţă al dacilor; echipamentele şi strategiile luptatorilor daci; ilustrațiile dramatice ale artistului Radu Oltean; înregistrări video din Muntii Orăştiei; reconstrucţia 3D a cetăţii dacice Blidaru și o coloana sonoră originală.

Premiera filmului „Decoding Dacia” a avut loc la prestigiosul Cosmos Club Washington D.C. Locaţia aleasă pentru prezentarea documentarului nu este ȋntâmplătoare, ci una de maxim impact, deoarece in ianuarie 1888 la Cosmos Club, 33 de exploratori şi oameni de ştiinţă au fondat „National Geographic Society” – o societate privată nonprofit, care susţine şi promovează explorări geografice şi arhelogice, proiecte culturale, ştiinţifice şi cercetări ȋn domeniul ştiinţelor naturii. Societatea “National Geographic” deţine 50% dintre acţiunile postului de televiziune „National Geographic Channel” (NGC). Printre membrii Cosmos Club, de-a lungul timpului, s-au numărat trei președinți, doi vicepreședinți, o duzină de judecători ai Curții Supreme, 32 laureați ai Premiului Nobel, 56 câștigători ai premiului Pulitzer și 45 de beneficiari ai Medaliei Prezidenţiale a Libertăţii.

Gazda evenimentului a fost Consulul Onorific al României la Boston, Dan Dimăncescu, care ocupa simultan si functia de preşedinte al Casei de Film “Kogainon”. Evenimentul a debutat cu o introducere a domnului Dan Dimăncescu, despre contextul istoric in care s-au pus bazele relatiilor diplomatice romano-americane. Momentul s-a suprapus intr-un mod fericit cu inceputurile carierei diplomatice a tatalui sau, Dimitri D. Dimăncescu, Atasat al Misiunii Diplomatice a Romaniei la Washington D.C. incepand din anul 1922.  Consul Dan Dimăncescu a rezumat apoi vizita Reginei Maria in Statele Unite ale Americii in anul 1926 si infiintarea “Society of Friends of Romania” de la New York.. Tanarul diplomat Dimitri D. Dimăncescu a contribuit atunci la Jurnalul special, editat de Societatea “Friends of Romania”  (18 octombrie 1926) in onoarea Reginei Maria, cu articolul “ Some of Our Customs”. Pentru aproape o suta de ani, istoria familiei Dimăncescu se impleteste cu istoria Misiunii Diplomatice Romanesti in SUA si cu cea a clubului Cosmos, gazda evenimentului.

Printre invitatii prezenti la acest eveniment si remarcati de Consulul Dan Dimăncescu in cuvantul sau introductiv, s-au numarat mai mult diplomati: fostul ministru de externe si ambasador al tarii noastre la Washington D.C. – senatorul Mircea Geoana; fostul ambasador SUA la Bucuresti Mark Gitenstein, intors recent din misiune si Ambasadorul Romaniei in SUA, Adrian Vierita. De asemenea, Consulul Onorific Dan Dimăncescu, a subliniat prezenta, printre cei 300 de invitati, a celui de-al saptesprezecelea editor al revistei “National Geographic” – Wilbur E. (Bill) Garrett “un om si un prieten care mi-a influentat iremediabil destinul” a spus Consulul Onorific Dan Dimăncescu.
 
A urmat alocuţiunea Ambasadorului României la Washington D.C., Adrian Vierita, care a multumit familiei Dimăncescu şi invitatilor de onoare, pentru contributia lor la consolidarea relatiilor diplomatice romano-americane, in special fostului Ambasador Mark Gitenstein, pentru sprijinul acordat Romaniei pe durata misiunii sale la Bucuresti. Excelenta Sa a subliniat importanta filmului “Decoding Dacia” din mai multe puncte de vedere: “pe de o parte, regizorul Nicholas Dimăncescu reprezinta un model pentru tinerii americani de origine romana, curiosi sa calatoreasca pentru a afla de unde venim si cine suntem? Pe de alta parte, documentarul este o incursiune in memoria colectiva si spiritul dacilor. Ambasadorul a mai spus ca esenta filmului consta in imagini si confesiuni, in introspectii care pastreaza echilibrul optim intre realitate si legenda.”

A urmat discursul fostului ambasador SUA la Bucureşti, domnul Mark Gitenstein, care a spus ca pentru a putea sa lucrezi in Romania trebuie mai intai sa o inveti si sa o intelegi. Fostul ambasador a marturisit ca cei patru ani petrecuti in Romania l-au legat definitiv de noi. “Sunt onorat sa ma aflu in aceasta seara in compania unor americani si europeni valorosi, intr-un mediu academic distins, aici la Washington. Simt caldura dumneavoastra si ma bucur sa asist la relatarea unei pagini de istorie, sa vad rezultatul muncii unui om, care si-a cautat radacinile in tara in care mi-am lasat si eu o parte din munca si din inima. Am vazut Romania facand pasi importanti pe drumul spre democratie,iar acum sunt aici pentru a vedea o parte din identitatea ei”, a spus  domnul Gitenstein.

De asemenea, ambasadorul a declarat ca Romania ocupa un loc special in sufletul si cariera dumnealui si ca  promite ca va invata toata istoria pana la urmatoarea sa vizita in Romania. Fostul ambasador a spus ca anii petrecuti in tara noastra nu i-au fost suficienti pentru a dezlegat toate misterele: “Cu cat o cunosti mai mult, cu atat intelegi mai putin!  De aceea sunt astazi aici, pentru ca istoria Daciei este doar un capitol din istorie, fara de care nu poti sa intelegi R
omania.” Ambasadorul Gitenstein a povestit ca a inteles povestea Daciei abia in al doilea an in Romania si dupa ce a vizitat de patru ori sanctuarul dacilor de la Sarmizegetusa, care se afla la o ora de zbor fata de Bucuresti.

“Razboaiele daco-romane au influentat urmatorii 2000 de ani si ar fi fost bine ca acest capitol sa fie singurul moment dificil al Romaniei” a apreciat Mark Gitenstein. “Din pacate, au existat si alte perioade lungi de ocupatie si opresiuni in Romania, iar din aceasta cauza multe dintre deciziile importante pentru Romania au fost luate de altcineva. Am intrebat odata pe cineva, care a fost cea mai importanta decizie pentru Romania din ultimii 60 de ani? Raspunsul a fost surprinzator – decizia lui Winston Churchill, Conferința de la Ialta, care a sacrificat pentru următorii 50 de ani națiunile din Europa de est.”a spus ambasadorul american, care considera ca din acest motiv, SUA are o responsabilitate particulara fata de tara noastra. De asemenea, apreciaza efortul depus de militarii romani in Afganistan si le multumeste in mod special, pentru ca are convingerea ca acestia inteleg mai bine decat oricare alta natiune, ce inseamna opresiunea, ce inseamna ca altii sa ia decizii pentru tine.

Domnul ambasador  crede ca rolul prietenilor Romaniei, in acest moment, este sa cladeasca relatii stranse si sa vegheze la respectarea traditiilor, culturii, conservarea artefactelor, pastrarea amintirilor si maretiei acestei tari deosebit de frumoase. Mark Gitenstein compara Romania cu o placa tectonica, miscata de deciziile imperialiste, cand intr-o parte, cand in cealalata, iar acest lucru s-a intamplat timp de doua mii de ani, dar si recent, cand regalitatea a fost suprimata de o decizie a marilor puteri ale vremii. In calitate de ambasador SUA la Bucuresti, domnul Mark Gitenstein s-a straduit sa echilibreze balanta, deoarece considera ca istoria se repeta, iar in situatia unui echilibru fragil se impune sprijin din partea prietenilor devotati.
 

Dupa vizionarea documentarului „Decoding Dacia”, prof. Dr. Dennis Deletant, prof. Dr. Ernest Latham Jr. cei 300 de invitati au discutat cu producătorii filmului și gazda evenimentului, domnul Consul Onorific Dan Dimăncescu. Cei doi profesori au prezentat date isorice şi elemente inedite despre regatul Daciei şi razboaiele daco-romane.

Prof. Dr. Dennis Deletant este profesor de Studii Românești la catedra Ion Ratiu a Universitatii Georgetown din Washington D.C.. A fost profesor la SSEES și la Universitatea din Amsterdam, a absolvit studiile postuniversitare la British Council ȋn 1969, apoi a vizitat frecvent România, până în 1988 când a fost declarat persona non-grata, de catre regimul lui Ceaușescu. În 1990, a organizat, ȋmpreună cu British Book Appeal, o acţiune de ajutorare pentru Biblioteca Centrală Universitară din București, pentru a recupera o parte dintre cele 400.000 de volume distruse de foc, în timpul revoluției române din decembrie 1989. Profesorul Deletant a facut parte din consiliului consultativ al guvernului britanic “Know-How Fund” şi este ofițer al Ordinului Imperiului Britanic din 1995. In decembrie 2002 a fost numit „Senior Research Academic” pentru proiectul “Războiul Rece ȋn Istoria Internațională”, finanțat de Centrul Woodrow Wilson din Washington, DC. Studiul său despre regimul mareșalului Ion Antonescu (1941-1944) a fost publicat la Londra în anul 2006.

Profesor în cadrul Institutului Diplomatic al Departamentului de Stat (US Foreign Service Institute), unde conduce în prezent studiile avansate pentru România şi Republica Moldova, prof. Dr. Ernest Latham Jr. elaborează cursurile speciale de civilizaţie şi cultură ale diplomaţilor americani, desemnaţi să plece la post în cele două ţări. A fost ataşat cultural la Bucureşti (1983-1987), profesor Fulbright la Universitatea din Bucureşti şi la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (2000-2002). Profesorul Ernest Latham este un promotor al culturii şi tradiţiilor româneşti la Washington DC. Ernest Latham face parte dintr-un grup mic, dar statornic şi foarte valoros, al americanilor ce respectă, iubesc şi promovează valorile româneşti, cu un devotament şi o cunoaştere cum rar întâlneşti printre românii înşişi! Una dintre cărţile profesorului Ernest Latham Jr. se numeşte “Mioriţa: An Icon of Romanian Culture”.

Documentarul “Decoding Dacia” are un trailer cu durata de 2;18 minute, care poate fi vizionat la adresa:

http://vimeo.com/50881070

Comentarii

Comentarii

Lasă un răspuns