Editorial Washington Post: Democratia, in pericol sa decada in Romania. Romanii cinstiti au nevoie de ajutor din partea guvernelor occidentale

Revolutia democratica ce a cuprins Europa Centrala dupa prabusirea Uniunii Sovietice este in pericol sa fie inversata. In ultimii ani, in Ungaria a inceput contruirea unei autocratii de facto, sub cochilia unor mai mult | more »

The New York Times: România se pregăteşte pentru decizia lui Iohannis privind legile justiţiei

Protestatarii şi politicienii din România – ţară care s-a luptat mult timp cu corupţia – se pregătesc pentru o perioadă tensionată în luna ianuarie. În urmă cu aproape un an,  sute de mii de oameni mai mult | more »

Donald Trump a nominalizat un avocat de origine romana la conducerea Oficiului SUA pentru Brevete

Presedintele american Donald Trump si-a anuntat intentia de a-l nominalize pe Andrei Iancu, un avocat de origine romana care l-a reprezentat la un moment dat, pentru functia de subsecretar al Comertului pentru mai mult | more »

Mesaj fabulos al lui Donald Trump adresat lui Iohannis in conferinta de presa. Ce le transmite romanilor – Video

Mesaj foarte calduros adresat de Donald Trumop presedintelui Iohannis si romanilor in conferinta comuna de presa. Presedintele SUA, Donald Trump, a avut un mesaj puternic de sustinere a luptei anticoruptie din Romania mai mult | more »

Cele mai bune FILME ROMÂNEŞTI în America. FESTIVAL la Washington DC si Los Angeles organizat de Ambasada României în SUA

Cele mai bune filme româneşti vor fi prezentate în cadrul unui festival organizat de Ambasada României în SUA. O serie de 15 de producţii cinematografice din ţara noastră vor fi vizionate la mai mult | more »

Peste 150 de companii americane vor veni în România în octombrie, în cadrul unei misiuni economice de amploare

Ambasada României în SUA și Departamentul Comerțului din Statele Unite ale Americii au lansat pregătirile pentru organizarea evenimentului Trade Winds, programat să se desfășoare la București, în luna octombrie a acestui an, mai mult | more »

Statele Unite și-au trimis un emisar la București: „Protestele sunt o sursă de inspiraţie, de admiraţie, la Washington, o expresie a democraţiei în acţiune”

Protestele din România sunt o expresie a „democrației în acțiune” și sunt sursă de „inspirație” pentru întreaga lume. Acesta este mesajul oficial de Statelor Unite, transmis miercuri seară, la București, de Hoyt mai mult | more »

Românii continuă să iasă în stradă! Ce scrie USA Today

BUCHAREST, Romania — The largest anti-government crowds since the violent 1989 revolution that toppled dictator Nicolae Ceausescu succeeded Sunday in pressuring Romania’s new government to repeal a hastily adopted decree that would have mai mult | more »

De aici, din Chicago, vă mulțumim pentru… Rezistență

”Fața de ceea ce s-a întâmplat în România în ultimile două săptămâni, noi, cei «de-afară», nu avem decât un singur cuvânt: Respect! De aici, din Chicago, vă mulțumim pentru… Rezistență! Ce ați mai mult | more »

Reportaj de Grigore Cartianu. Români care au cucerit lumea: Valentin a ajuns în America din întâmplare. Și nu-i pare rău! | VOCEA DIASPOREI

Suceveanul Valentin Avasiloaie are 38 de ani, împărțiți echitabil: 19 în România, 19 peste Ocean. S-a stabilit la Detroit și trage pe două fronturi: angajat ca inginer proiectant în industria auto și mai mult | more »

John Ion Banu, liderul diasporei din Florida: „Aş introduce pedeapsa cu moartea pentru corupţii din România“ Citeste mai mult: adev.ro/ofi2kz

Emigrat în Statele Unite ale Americii la mijlocul anilor `80, John Banu este fondatorul Ligii Româno-Americane din Florida, organizaţie ce reuneşte 5.000 români dintre cei aproape 200.000 care trăiesc acolo. Inginer mecanic, mai mult | more »

Bloomberg: Numeroşi români de etnie romă cer azil în SUA, argumentând că sunt persecutaţi în Europa

Numeroşi români de etnie romă solicită azil în statul american California, argumentând că sunt persecutaţi în România şi în alte ţări ale Uniunii Europene, anunţă oficiali SUA şi organizaţii pentru drepturile minorităţilor, mai mult | more »

Ambasada Statelor Unite în Romania : Mesajul Excelentei Sale Ambasadorul Hans Klemm cu ocazia Zilei Limbii Române

De Ziua Limbii Române, celebrăm împreună esenţa spiritului şi a identităţii româneşti, liantul care ne conectează, dincolo de graniţe, pe toţi cei care simţim şi vorbim româneşte. U.S. Embassy Bucharest : „Acum mai mult | more »

Discursul ambasadorului SUA, Hans Klemm, la festivalul de Film Istoric Râșnov : „Revoluţie sau evoluţie? Drepturile civile în America şi cinema-ul ei: de la „Naşterea unei naţiuni” la Selma“

30 iulie 2016 Bună dimineaţa tuturor. Sorin, îţi mulţumesc pentru frumoasa prezentare şi mulţumesc echipei de la Râşnov pentru invitaţia să vă vorbesc astăzi. Stimaţi demnitari, distinşi oaspeţi, invitaţi, studenţi, doamnelor şi mai mult | more »

U.S. Embassy Bucharest : Noile “telefoane publice” la #NewYork

Noile “telefoane publice” la #NewYork: dispozitive discrete care oferă acces gratuit la internet şi posibilitatea de a-ţi încărca telefonul mobil. Sunt tot mai multe, la tot mai multe colţuri de stradă, iar mai mult | more »

Valvila Popovici, scriitor român în Statele Unite : Din Carolina de Nord în Kentucky

„Lumea este o carte, iar cei care nu călătoresc nu pot citi decât o pagină din ea.” – Sfântul Augustin Am făcut o călătorie frumoasă și interesantă cu automobilul, din statul Carolina mai mult | more »

SUA se distanteaza de RUSIA cu ani-lumina. Trece pe arme cu LASER, capabile sa doboare chiar si avioane

Armata SUA si-a anuntat in cursul acestei saptamani intentia de a-si echipa militarii cu arme laser incepand din 2023, potrivit Direct Matin.fr, citat de Agerpres. Mary J.Miller , secretar adjunct insarcinat cu mai mult | more »

The Washington Post : Romanians express anger over death of police officer

People clench their fists during a protest demanding the resignation of Interior Minister Gabriel Oprea in Bucharest, Romania, Sunday, Oct. 25, 2015. Romania’s president has called on the prime minister and interior mai mult | more »

Un român, ajuns mare șerif în America Câți polițiști români ar rezista să-și facă meseria în SUA?

La 14 ani, imediat după Revoluție, Marius Stoika pleca din țară, alături de familia sa, în SUA. După 25 de ani a ajuns din nou la Cluj, îmbrăcat în uniforma de ajutor mai mult | more »

Klaus Iohannis în America. Împreuna cu românii care trăiesc în Statele Unite

Indiferent de distanţe, apartenenţa la o naţiune nu se pierde niciodată. Românii din SUA sunt purtătorii de cuvânt ai culturii şi tradiţiilor româneşti. M-am întâlnit cu o parte dintre românii care trăiesc mai mult | more »

 

ALEGERI PARLAMENTARE 2012 ÎN DIASPORA

Simona Botezan, Washington D.C.

Cetăţenii români din SUA au parte de o bogată ofertă electorală pentru alegerile din 9 decembrie 2012. Cu toate acestea, unii dintre ei nu vor avea dreptul să voteze, iar alţii nu se vor prezenta la urne pentru că nu sunt de acord cu oferta electorală. O parte dintre cei care ar avea drept de vot ȋn 9 decembrie, nu vor vota pentru că nu mai deţin acte româneşti valabile.

În opinia mea, candidaţii diasporei ar trebui să fie aleşi dintre românii care trăiesc ȋn străinătate şi să-i reprezinte pe toti românii care locuiesc ȋn străinătate. O condiţie esenţială ar fi să pornească ȋn cursa electorală cu drepturi egale, iar românii din diaspora să poată să-şi susţină proprii candidaţi, nu pe cei numiţi de la centru, altfel locurile din Parlament alocate diasporei nu se justifică!

O noutate a acestor alegeri este opţiunea votului de blam, adică votul alb. Dacă veţi avea drept de vot, dar veţi considera că nici unul dintre candidaţi nu va reprezintă şi nu merită să-i acordaţi votul la alegerile din 9 decembrie 2012, aveţi şi opţiunea votului de blam. Legea electorală a stabilit că buletinele rămase neatinse de ştampila de vot nu vor mai fi considerate voturi nule, ci voturi albe. Chiar dacă ele nu vor atârna în balanţa împărţirii mandatelor, vor spune multe despre încrederea cetăţenilor ȋn candidaţi şi despre oferta electorală a anului 2012.

Candidaţii pentru Camera Deputaţilor ȋn Colegiul 3 Diaspora

Colegiul nr. 3 diaspora cuprinde un sfert de planetă, respectiv ţările din America de Nord, America Centrală şi de Sud, dar şi Oceania. Nu am idee câţi români locuiesc ȋn Oceania sau de ce s-a făcut această asociere, dar vă pot spune că românii din America vor găsi pe buletinele de vot din 9 decembrie 2012 pentru Camera Deputaţilor următorii candidaţi:

Alianţa România Dreaptă (ARD) susţine candidatura actualului deputat Mircea Lubanovici (PDL Diaspora), care candidează pentru al doilea mandat. Domnul Mircea Lubanovici este un sucevean care a emigrat în SUA în 1985, s-a stabilit ȋn Portland, Oregon şi este cunoscut românilor din SUA ca om de afaceri. Cântăreaţa de muzică populară Ionela Prodan (Ionela Tănase pe buletinul de vot) este principala sa contra candidată. Doamna Ionela Prodan a fost propusă de PSD şi va candidata din partea USL.

Alţi doi candidaţi sunt din Portland, Oregon – George Sîngeorzan (PER), un tânăr şi prosper om de afaceri, stabilit ȋn SUA ȋn anul 2001 şi George Celestino Hristescu (PP-DD) fost sportiv de performanţă, co-fondator al ziarului “The Romanian Echo”.

Alte trei nume de pe buletinele de vot sunt iluştrii necunoscuţi: Abraham Zoltan – Robert (UDMR), Samoilă Pirău (Partidul Naţional Democrat Creştin) şi Guţu Nicolae (PRM). Din păcate, nu deţinem informaţii despre dumnealor. Până la ȋnchiderea ediţiei, cei trei nu şi-au făcut apariţia ȋn comunităţile româneşti din SUA; nu au dat declaraţii de presă şi nu ne-au comunicat platformele program cu care speră să câştige voturile alegătorilor din SUA.

Candidaţii pentru Senat ȋn Colegiul 2 Diaspora


Pentru cele două mandate de senator al diasporei româneşti, planeta a fost împărţită în două. Colegiul senatorial nr. 2, ȋn care vor vota românii din SUA, cuprinde Colegiile 3 şi 4 de la Camera Deputatilor, adică America de Nord, America Centrală şi de Sud, Australia, Noua Zeelandă, Orientul Mijlociu şi Africa. În aceste condiţii, unii dintre candidaţi au avut parte de contestaţii din partea aleg
ătorilor, care nu sunt deloc încântaţi să le dea votul, din moment ce nu-i cunosc! Unii dintre candidaţi nu au organizat ȋntâlniri cu alegătorii din SUA, nu şi-au prezentat public oferta electorală şi nu au avut activitate ȋn comunităţile româneşti din SUA nici ȋn campania electorală, dar nici anterior.

Candidaţii pentru Senat ȋn Colegiul 2 diaspora sunt: Anghel Adrian (USL), un american de origine română, care s-a ȋntors ȋn ţară dupa 1990 şi a devenit om de afaceri. Adrian Anghel a stabilt ȋntâlniri cu românii din SUA ȋn campania electorală şi ȋşi face campanie, ȋn special prin Internet. Despre candidaţii Kovacs Peter (UDMR) şi Carolina Floare Ilica (PRM) nu deţinem informaţii.

Pe buletinele de vot mai apar: Prof. dr. Eugen Rovenţa din Canada, susţinut de Alianţa România Dreaptă (ARD). Domnul Eugen Rovenţa este profesor emerit, doctor în matematici aplicate la Facultatea Glendon a Universităţii York din Toronto, unde a predat din 1986 până ȋn 2008. Domnul Eugen Rovenţa propune alegătorilor “o mentalitate nouă, un nou mod de a face politică în România”.

Candidatura profesorului Eugen Rovenţa a fost contestată de Consiliul Mondial Român, care a publicat un protest ȋn revista “Clipa”, reclamând modul “netransparent” ȋn care a fost nominalizat candidatul şi faptul că asupra lui planează “bănuiala că ar fi fost numit sub presiunea jocului politic al altor candidaţi, pentru a elimina prin procesul de redistribuire, şansa de a avea români-americani ȋn Parlamentul României”, scrie preşedintele Consiliului Mondial Român, domnul Neculai Popa.

Pe buletinele de vot pentru Colegiul 2 Senat apar şi două feţe bisericeşti: Dorel Sîngeorzan – episcop în "Church Of God" şi fondator a corporaţiei One World Delivery Corp, din Portland Oregon, propus de Partidul Ecologist (PER). Detalii despre acest candidat au fost date publicităţii prin intermediul ziarului “Mesagerul Românesc” din Portland, Oregon.

Un alt candidat pentru Senat este pastorul penticostal Doru Liviu Ilioi (PP-DD), din Phoenix, Arizona. Stabilit ȋn SUA ȋnainte de 1989, este cunoscut ca om de afaceri şi organizator de evenimente culturale. Mesajul electoral al domnului Doru Levi Ilioi porneşte de la celebrul discurs al lui Martin Luther King Jr. de la Lincoln Memorial (august 1963), pentru ȋncetarea discriminării rasiale a afro-americanilor. Candidatul extrapolează ideea pentru a susţine drepturile minorităţii româneşti din SUA: “I have a dream when Romania will speak and the world will listen”. Candidatura lui Doru Levi Ilioi şi platforma program au fost aduse la cunoştinţă alegătorilor prin intermediul mass mediei româneşti din SUA, Canada şi România.

Cine poate vota ȋn SUA la alegerile din 9 decembrie 2012?

“Potrivit Biroului Electoral Central (BEC), cetăţenii români cu domiciliul în străinătate îşi exercită dreptul de vot în baza paşaportului simplu cu menţiunea privind stabilirea domiciliului în străinătate, conform art. 2 pct. 32 din lege. În străinătate pot vota numai cetăţenii români cu drept de vot, cu domiciliul sau reşedinţa în afara ţării, în conformitate cu dispoziţiile art. 8 alin. (2) din legea nr. 35/2008”, informează BEC. Aceste prevederi legale exclud, rezidenţii temporari, care locuiesc ȋn străinătate dar continuă să aibă cartea de identitate, deci domiciliu stabil ȋn România.

Un comunicat al Ambasadei României la Washington DC, din data de 1 decembrie 2012, anunţă că la secţiile de votare din SUA, românii care nu deţin green card sau cetăţenie americană, vor putea să voteze cu paşaportul simplu însoţit de un document valabil, care să dovedească reşedinţa lor în SUA, respectiv unul dintre următoarele documente emise de autorităţile americane – paşaport american, certificat de naturalizare, document de călătorie; permis de conducere (driving licence); document de identitate emis de autorităţile locale (state/province/territory issued photo state ID); permis de reşedinţă permanentă în SUA (green-card / US permanent resident card, US permanent resident alien card); permis de muncă (U.S. Employment Authorization Card); viză SUA valabilă (viză de studiu / viză de imigrare). Cu toate acestea, o parte dintre românii din SUA nu vor putea să voteze, deoarece nu mai deţin acte româneşti valabile.

De ce nu avem candidaţi independenţi pe buletinele de vot din SUA?

Pe buletinele de vot din decembrie 2012 nu va exista nici un candidat independent din America de Nord. Acest lucru se datorează legii electorale româneşti, care discriminează candidaţii independenţi din diaspora. Condiţiile impuse de lege au transformat candidaturile independente ȋn misiuni imposibile. Au existat două ȋncercări de a depune candidaturi independente ȋn SUA, ing. Cristian Călin din Chicago şi omul de afaceri Marius Marin din Portland, ambele eşuate din cauza prevederilor legii electorale. Din aceste motive, o parte dintre românii din SUA consideră că legea electorală este nedreaptă şi doresc modificarea ei. Argumentele sunt următoarele:

Candidaţii independenţi pentru Colegiul 2 Senat au fost obligaţi să strangă semnături de pe toată planeta: America de Nord, America Centrală şi de Sud, Africa, Asia, Oceania, Noua Zeelandă şi Australia. Numărul de semnături stabilit de lege era cuprins ȋntre 4000 şi 12000, ȋn funcţie de mărimea colegiului. Practic, pentru un candidat independent la Colegiul 2 Senat, cerinţa de bază era să aibă aptitudini de “globe-trotter” şi fonduri suficiente pentru a călători pe cinci continente.

Potrivit legislaţiei, doar o parte dintre românii din diaspora au dreptul să semneze pentru a susţine aceste candidaturi, cei care au rezidenţă permanentă / cetaţenie ȋn una dintre ţările din colegiul pentru care se depune candidatura. Desigur, candidaţii nu au avut acces la bazele de date ale poliţiei sau MAE, pentru a stabili care dintre conaţionalii lor au dreptul să le susţină candidaturile şi unde locuiesc aceşti români privilegiaţi. Având ȋn vedere că semnăturile rezidenţilor temporari nu sunt acceptate, reiese că românii din străinătate nu au drepturi egale, iar voturile lor nu au aceiaşi greutate ȋn faţa legii româneşti, adică legea electorală românească este discriminatorie.

Candidaţii independenţi nu ȋşi pot trimite observatori ȋn secţiile de votare. Câştigătorul nu este desemnat prin majoritate simplă, ci printr-un mecanism de redistribuire a voturilor, aflat la discreţia partidelor politice. Deci, candidaţii independenţi nu beneficiază de redistribuire pentru turul doi.

În acelaşi timp, candidaţilor susţinuţi de partidele politice din România nu li se cere să strângă semnaturi, să aibă rezidenţă permanentă sau cetăţenie ȋn ţările pentru care şi-au depus candidatura. Din acest motiv, pe listele electorale din diaspora apar iluştri necunoscuţi impuşi de la centru, candidaţi care nu au nici o legatură cu românii din America şi care nu cunosc problemele specifice ale expaţilor sau legislaţia SUA.

În plus, o parte dintre rezidenţii temporari, ȋn special cei care se află la studii sau cu contracte de muncă temporare ȋn SUA, se vor ȋntoarce ȋn România la expirarea vizei şi vor suporta direct consecinţele alegerilor din 9 decembrie 2012. Autorităţile române nu au pus la dispoziţia acestor alegători variante de vot alternative, vot electronic sau prin corespondenţă.

Din aceste motive, un memoriu redactat de jurnalistul Grigore Culian de la “New York Magazin” şi susţinut de Asociaţia Mondială a Jurnaliştilor Români de Pretutindeni (AMJRP), a fost trimis autorităţilor de la Bucureşti ȋn luna martie 2012.Autorităţile române au trimis o confirmare de primire, dar nu au luat măsuri pentru eliminarea efectelor discriminatorii ale legii electorale.

Din aceleaşi considerente, redacţia ziarului “Mioriţa USA” a adresat un memoriu doamnei Monica Macovei, care a vizitat Biserica “Sfântul Ioan Botezatorul” din California, ȋn data de 11 noiembrie 2012. Doamna Monica Macovei este deputat ȋn Parlamentul European; ministrul care a inițiat reformele din justiție (cerute de UE), care au condus la acceptarea României în Uniunea Europeană. Doamna Monica Macovei a condus Asociaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului – Comitetul Helsinki. În data de 25 septembrie 2012, europarlamentarul a fost primit premiul „The Parlieament Magazine” la categoria „Justiţie şi Libertaţi Civile”, pentru lupta asiduă pe care o duce ȋn Parlamentul European ȋmpotriva corupţiei, pentru respectarea drepturilor civile şi pentru reformele promovate ȋn perioada 2005 -2007, când a fost ministru al justiţiei ȋn România.

Alte detalii despre alegerile din diaspora sunt disponibile aici:

http://gazetaromaneasca.com/observator/38-prim-plan/4463-candidat-independent-din-diaspora-misiune-imposibil.html


http://www.cotidianul.ro/alegerile-parlamentare-din-9-decembrie-2012-o-noua-capcana-pentru-romanii-din-strainatate-198143/

Comentarii

Comentarii

Lasă un răspuns