Editorial Washington Post: Democratia, in pericol sa decada in Romania. Romanii cinstiti au nevoie de ajutor din partea guvernelor occidentale

Revolutia democratica ce a cuprins Europa Centrala dupa prabusirea Uniunii Sovietice este in pericol sa fie inversata. In ultimii ani, in Ungaria a inceput contruirea unei autocratii de facto, sub cochilia unor mai mult | more »

The New York Times: România se pregăteşte pentru decizia lui Iohannis privind legile justiţiei

Protestatarii şi politicienii din România – ţară care s-a luptat mult timp cu corupţia – se pregătesc pentru o perioadă tensionată în luna ianuarie. În urmă cu aproape un an,  sute de mii de oameni mai mult | more »

Donald Trump a nominalizat un avocat de origine romana la conducerea Oficiului SUA pentru Brevete

Presedintele american Donald Trump si-a anuntat intentia de a-l nominalize pe Andrei Iancu, un avocat de origine romana care l-a reprezentat la un moment dat, pentru functia de subsecretar al Comertului pentru mai mult | more »

Mesaj fabulos al lui Donald Trump adresat lui Iohannis in conferinta de presa. Ce le transmite romanilor – Video

Mesaj foarte calduros adresat de Donald Trumop presedintelui Iohannis si romanilor in conferinta comuna de presa. Presedintele SUA, Donald Trump, a avut un mesaj puternic de sustinere a luptei anticoruptie din Romania mai mult | more »

Cele mai bune FILME ROMÂNEŞTI în America. FESTIVAL la Washington DC si Los Angeles organizat de Ambasada României în SUA

Cele mai bune filme româneşti vor fi prezentate în cadrul unui festival organizat de Ambasada României în SUA. O serie de 15 de producţii cinematografice din ţara noastră vor fi vizionate la mai mult | more »

Peste 150 de companii americane vor veni în România în octombrie, în cadrul unei misiuni economice de amploare

Ambasada României în SUA și Departamentul Comerțului din Statele Unite ale Americii au lansat pregătirile pentru organizarea evenimentului Trade Winds, programat să se desfășoare la București, în luna octombrie a acestui an, mai mult | more »

Statele Unite și-au trimis un emisar la București: „Protestele sunt o sursă de inspiraţie, de admiraţie, la Washington, o expresie a democraţiei în acţiune”

Protestele din România sunt o expresie a „democrației în acțiune” și sunt sursă de „inspirație” pentru întreaga lume. Acesta este mesajul oficial de Statelor Unite, transmis miercuri seară, la București, de Hoyt mai mult | more »

Românii continuă să iasă în stradă! Ce scrie USA Today

BUCHAREST, Romania — The largest anti-government crowds since the violent 1989 revolution that toppled dictator Nicolae Ceausescu succeeded Sunday in pressuring Romania’s new government to repeal a hastily adopted decree that would have mai mult | more »

De aici, din Chicago, vă mulțumim pentru… Rezistență

”Fața de ceea ce s-a întâmplat în România în ultimile două săptămâni, noi, cei «de-afară», nu avem decât un singur cuvânt: Respect! De aici, din Chicago, vă mulțumim pentru… Rezistență! Ce ați mai mult | more »

Reportaj de Grigore Cartianu. Români care au cucerit lumea: Valentin a ajuns în America din întâmplare. Și nu-i pare rău! | VOCEA DIASPOREI

Suceveanul Valentin Avasiloaie are 38 de ani, împărțiți echitabil: 19 în România, 19 peste Ocean. S-a stabilit la Detroit și trage pe două fronturi: angajat ca inginer proiectant în industria auto și mai mult | more »

John Ion Banu, liderul diasporei din Florida: „Aş introduce pedeapsa cu moartea pentru corupţii din România“ Citeste mai mult: adev.ro/ofi2kz

Emigrat în Statele Unite ale Americii la mijlocul anilor `80, John Banu este fondatorul Ligii Româno-Americane din Florida, organizaţie ce reuneşte 5.000 români dintre cei aproape 200.000 care trăiesc acolo. Inginer mecanic, mai mult | more »

Bloomberg: Numeroşi români de etnie romă cer azil în SUA, argumentând că sunt persecutaţi în Europa

Numeroşi români de etnie romă solicită azil în statul american California, argumentând că sunt persecutaţi în România şi în alte ţări ale Uniunii Europene, anunţă oficiali SUA şi organizaţii pentru drepturile minorităţilor, mai mult | more »

Ambasada Statelor Unite în Romania : Mesajul Excelentei Sale Ambasadorul Hans Klemm cu ocazia Zilei Limbii Române

De Ziua Limbii Române, celebrăm împreună esenţa spiritului şi a identităţii româneşti, liantul care ne conectează, dincolo de graniţe, pe toţi cei care simţim şi vorbim româneşte. U.S. Embassy Bucharest : „Acum mai mult | more »

Discursul ambasadorului SUA, Hans Klemm, la festivalul de Film Istoric Râșnov : „Revoluţie sau evoluţie? Drepturile civile în America şi cinema-ul ei: de la „Naşterea unei naţiuni” la Selma“

30 iulie 2016 Bună dimineaţa tuturor. Sorin, îţi mulţumesc pentru frumoasa prezentare şi mulţumesc echipei de la Râşnov pentru invitaţia să vă vorbesc astăzi. Stimaţi demnitari, distinşi oaspeţi, invitaţi, studenţi, doamnelor şi mai mult | more »

U.S. Embassy Bucharest : Noile “telefoane publice” la #NewYork

Noile “telefoane publice” la #NewYork: dispozitive discrete care oferă acces gratuit la internet şi posibilitatea de a-ţi încărca telefonul mobil. Sunt tot mai multe, la tot mai multe colţuri de stradă, iar mai mult | more »

Valvila Popovici, scriitor român în Statele Unite : Din Carolina de Nord în Kentucky

„Lumea este o carte, iar cei care nu călătoresc nu pot citi decât o pagină din ea.” – Sfântul Augustin Am făcut o călătorie frumoasă și interesantă cu automobilul, din statul Carolina mai mult | more »

SUA se distanteaza de RUSIA cu ani-lumina. Trece pe arme cu LASER, capabile sa doboare chiar si avioane

Armata SUA si-a anuntat in cursul acestei saptamani intentia de a-si echipa militarii cu arme laser incepand din 2023, potrivit Direct Matin.fr, citat de Agerpres. Mary J.Miller , secretar adjunct insarcinat cu mai mult | more »

The Washington Post : Romanians express anger over death of police officer

People clench their fists during a protest demanding the resignation of Interior Minister Gabriel Oprea in Bucharest, Romania, Sunday, Oct. 25, 2015. Romania’s president has called on the prime minister and interior mai mult | more »

Un român, ajuns mare șerif în America Câți polițiști români ar rezista să-și facă meseria în SUA?

La 14 ani, imediat după Revoluție, Marius Stoika pleca din țară, alături de familia sa, în SUA. După 25 de ani a ajuns din nou la Cluj, îmbrăcat în uniforma de ajutor mai mult | more »

Klaus Iohannis în America. Împreuna cu românii care trăiesc în Statele Unite

Indiferent de distanţe, apartenenţa la o naţiune nu se pierde niciodată. Românii din SUA sunt purtătorii de cuvânt ai culturii şi tradiţiilor româneşti. M-am întâlnit cu o parte dintre românii care trăiesc mai mult | more »

 

Al Jazeera va intra ȋn 60 milioane de case americane

Simona Botezan, Washington D.C.

Televiziunea arabă Al-Jazeera, sponsorizată de guvernul din Qatar, va avea acces la 60 milioane de gospodării din SUA, după ce a cumpărat reţeaua media Current TV, la ȋnceputul lunii ianuarie 2013. Fostul vicepreşedinte american Al Gore, unul dintre fondatorii reţelei Current TV, deţinea 20% din acţiuni, pentru care a ȋncasat suma de 100 milioane de dolari.

Televiziunea arabă este cunoscută ȋn SUA, ȋn principal, datorită tonului anti-american folosit în timpul războiului din Irak, cu un deceniu în urmă. Ştirea ca Al-Jazeera va deveni un important canal de cablu din SUA, care va concura cu CNN, a stârnit un val de reacţii din partea experţilor: "Parerea mea este că atunci când oamenii aud despre Al-Jazeera, aceştia nu vor fi atenţi la calitatea știrii sau corespondenței", a declarat pentru CNN analistul Stuart Fischoff, un profesor pensionar de la Universitatea de Stat din Los Angeles, California. "Ei vor auzi doar Qatar, și vor spune că este o țară arabă, plină de teroriști și, prin urmare, este părtinitoare în prezentarea știrilor", a mai spus profesorul.

Fostul corespondent al Casei Albe, Bibb Porter de la MEDIATECH Capital Partners din New York, a declarat pentru mass-media ca Al-Jazeera  a plătit 500 milioane dolari pentru a achiziționa Current TV: "Eu cred că prețul asumat de 500 milioane dolari este absurd pentru ceea ce au primit", a spus Bibb.

Apariția Al-Jazeera pe o rețea de cablu majoră din SUA, a înviat dezbaterea despre acuzațiile anti-americane din trecut şi despre videoclipurile cu Osama bin Laden sau cu metodele artizanale de fabricare a bombelor, prezentate de televiziunea arabă. Unii experţi consideră că Al-Jazeera va ȋncerca să prezinte buletine de știri care se pliază pe standardele americane. Antipatia faţă de rețeaua arabă s-a disipat în mod semnificativ ȋn SUA, deși nu în totalitate, spun analiștii. "Acesta (n.r. televiziunea) a fost, evident, demonizată de către politicienii noștri pentru aproape un deceniu," a precizat Rory O’Connor, un fost producător CBS News și un expert în mass-media. El a remarcat modul în care un cameraman Al-Jazeera a fost reținut timp de șase ani la lagărul de prizonieri US Navy de la Guantanamo Bay, Cuba. Dar Al-Jazeera difuzează curent în limba engleză programe de calitate, fără părtinirea invocată de politicieni americani, a spus O’Connor, autorul blog-ului roryoconnor.org, care contestă opinia conservatorilor că  Al-Jazeera ar fi o " rețea de teroare și propagandă”.

Alți analiști, spun că Al-Jazeera continuă să difuzeze şi acum emisiuni cu conţinut anti-american. "Cu siguranță vor fi atenți la început şi vor încerca să dovedească faptul că sunt un canal profesionist şi obiectiv", a declarat Yigal Carmon, preşedintele Media Research Institute pentru Orientul Mijlociu, care a adunat mai multe clipuri video difuzate de Al-Jazeera în ultimii ani, cu mesaj anti-american.
Carmon este un fost consilier antitero, șef de cabinet al premierului israelian Yitzhak Rabin. "E mult mai puțin anti-american decât în ​​trecut, și ceea ce difuzează ȋn limba engleză  este o versiune soft a emisiunilor ȋn limba arabă. Dar aceasta este televiziunea guvernului din Qatar şi vorbeşte despre viziunea guvernului din Qatar; este o televiziune politică" , a spus Carmon, care a folosit cuvinte dure pentru a descrie guvernul din Qatar: "Qatar, la urma urmei, este o dictatură, și într-o dictatură, ei folosesc mass-media ca pe un braț al politicii externe, fie că este vorba de politică arabă, musulmană sau internațională", a mai spus Carmon.

Decizia guvernului din Qatar de a introduce Al-Jazeera în 60 % dintre casele din SUA care recepţionează televiziunea prin cablu, este o manevră politică provocatoare, dar si o strategie de afaceri, fiind o rețea sponsorizată de guvern, mai spun experții. „Vedeți natura neobișnuită sau ciudățenia esențială, că un fost vice-președinte al Statelor Unite vinde rețeaua  sa unui guvern străin?" a declarat expertul mass-media Howard Kurtz, gazda programului săptămânal CNN "Surse de încredere".

Al-Jazeera a fost întotdeauna privită ca un factor de risc şi o vanitate a unui emir bogat. Qatar este o ţară din lumea a treia, care are o mare rezervă de petrol şi gaze și produce miliarde de dolari pentru profilul personal al emirului. Este vorba despre o televiziune care se ocupă de imaginea publică a emirului şi ȋncearcă să manipuleze occidentul, prezentându-l ȋntr-o lumină favorabilă pe dictator. Al -Jazeera subliniază mereu faptul că emirul sponsorizează evenimente sportive ȋn Qatar și în Europa, au spus experții. "Al-Jazeera încearcă de ani de zile să intre ȋn casele americane și până acum nu a reușit", a mai declarat Brian Stelter de la New York Times pentru CNN.

Purtătorii de cuvânt ai Al-Jazeera nu au putut fi contactaţi de CNN pentru a raspunde acestor acuzaţii. Pe website-ul televiziunii arabe apare ȋnsă un mesaj, referitor la difuzarea programelor Al-Jazeera ȋn SUA: „ La cinci ani de la lansarea Al Jazeera English (AJE) canalul este disponibil numai în câteva orașe din SUA: New York, NY; Washington DC; Burlington, VT; Toledo, OH, și Bristol, RI. Ştim că americanii doresc să ne vadă, deoarece 80.000 de oameni au trimis deja cereri furnizorilor lor de televiziune. Dar avem nevoie de tine pentru a menţine presiunea asupra operatorilor de transport prin cablu / satelit, pentru a cere difuzarea AJE. Avem 70 de birouri în întreaga lume, mai mult de 1.000 de angajaţi de 50 de naționalități;  avem  una dintre cele mai diverse structuri etnice  din lume  ȋn redacțiile noastre. AJE este difuzat la cel puțin 250 de milioane de gospodării din 120 de ţări.”

Al-Jazeera ȋşi motivează extinderea ȋn SUA prin faptul că "aproape 40 la sută din audienţa online a Al-Jazeera English (serviciul ȋn limba engleză) provine din Statele Unite, deci telespectatorii americani au demonstrat clar că apreciază informaţia furnizată.”

O opinie similară a fost exprimată de jurnalistul Alan Colmes, pe pagina web Liberaland: „ Se numește diversitate de opinii, ca să nu mai vorbim de faptul că e o piața liberă și alegerea aparţine consumatorului […]În cazul în care Al-Jazeera nu va reuși să atragă o masă critică de spectatori, companiile de cablu vor  fi justificate să o elimine. Al-Jazeera aduce o alta nuanță ȋn relatarea ştirilor internaționale, care lipseşte de pe alte rețele americane, pentru că are mai mulți corespondenți străini și mai multe birouri peste mări, decât multe posturi din Vest. Pentru acoperirea „primăverii arabe” Al Jazeera a câștigat un premiu George Foster Peabody”, a spus Alan.

Dealtfel, Al-Jazeera nu este un fenomen izolat. Postul China CCTV, sponsorizat de guvernul chinez, s-a aventurat în SUA anul trecut: "Chinezii au o acoperire similară a pieței mass-media din SUA, aşa cum ȋncearcă Al-Jazeera acum", a spus Bibb Porter. "Aceste posturi sunt folosite ca  o variantă modernă de diplomație, nu sunt canale de propagandă, deoarece abordarea lor este foarte grijulie. SUA ştie că este vorba tot despre China, iar acolo unii oameni mor de foame", a mai precizat Bibb Porter. Bibb se întreabă de ce Al-Jazeera ar intenționa să producă 60% din conținutul său în Statele Unite, așa cum declară, deşi postul arab s-a făcu
t cunoscut datorită acoperirii sale din Orientul Mijlociu, în special în timpul revoluțiilor arabe din primăvara anului trecut?

Cert este că Al-Jazeera va găsi un segment de public ȋn SUA, dar va intra pe o piață tumultoasă şi fragmentată, cu multe programe de ştiri, iar ratingul său nu va fi de milioane de telespectatori, ci, probabil, de câteva sute de mii, au mai declarat analiştii. Accesul la 60 de milioane de case din SUA nu garantează că oamenii vor urmări programul, au mai declarat analiştii. Buletinele de știri internaționale sunt un segment care se vinde greu. " Nu există o piață americană prea mare, avidă de știri internaționale”, a declarat Howard Kurtz de la CNN.

Surse: CNN; Al Jazeera; Liberaland

Comentarii

Comentarii

Lasă un răspuns