Editorial Washington Post: Democratia, in pericol sa decada in Romania. Romanii cinstiti au nevoie de ajutor din partea guvernelor occidentale

Revolutia democratica ce a cuprins Europa Centrala dupa prabusirea Uniunii Sovietice este in pericol sa fie inversata. In ultimii ani, in Ungaria a inceput contruirea unei autocratii de facto, sub cochilia unor mai mult | more »

The New York Times: România se pregăteşte pentru decizia lui Iohannis privind legile justiţiei

Protestatarii şi politicienii din România – ţară care s-a luptat mult timp cu corupţia – se pregătesc pentru o perioadă tensionată în luna ianuarie. În urmă cu aproape un an,  sute de mii de oameni mai mult | more »

Donald Trump a nominalizat un avocat de origine romana la conducerea Oficiului SUA pentru Brevete

Presedintele american Donald Trump si-a anuntat intentia de a-l nominalize pe Andrei Iancu, un avocat de origine romana care l-a reprezentat la un moment dat, pentru functia de subsecretar al Comertului pentru mai mult | more »

Mesaj fabulos al lui Donald Trump adresat lui Iohannis in conferinta de presa. Ce le transmite romanilor – Video

Mesaj foarte calduros adresat de Donald Trumop presedintelui Iohannis si romanilor in conferinta comuna de presa. Presedintele SUA, Donald Trump, a avut un mesaj puternic de sustinere a luptei anticoruptie din Romania mai mult | more »

Cele mai bune FILME ROMÂNEŞTI în America. FESTIVAL la Washington DC si Los Angeles organizat de Ambasada României în SUA

Cele mai bune filme româneşti vor fi prezentate în cadrul unui festival organizat de Ambasada României în SUA. O serie de 15 de producţii cinematografice din ţara noastră vor fi vizionate la mai mult | more »

Peste 150 de companii americane vor veni în România în octombrie, în cadrul unei misiuni economice de amploare

Ambasada României în SUA și Departamentul Comerțului din Statele Unite ale Americii au lansat pregătirile pentru organizarea evenimentului Trade Winds, programat să se desfășoare la București, în luna octombrie a acestui an, mai mult | more »

Statele Unite și-au trimis un emisar la București: „Protestele sunt o sursă de inspiraţie, de admiraţie, la Washington, o expresie a democraţiei în acţiune”

Protestele din România sunt o expresie a „democrației în acțiune” și sunt sursă de „inspirație” pentru întreaga lume. Acesta este mesajul oficial de Statelor Unite, transmis miercuri seară, la București, de Hoyt mai mult | more »

Românii continuă să iasă în stradă! Ce scrie USA Today

BUCHAREST, Romania — The largest anti-government crowds since the violent 1989 revolution that toppled dictator Nicolae Ceausescu succeeded Sunday in pressuring Romania’s new government to repeal a hastily adopted decree that would have mai mult | more »

De aici, din Chicago, vă mulțumim pentru… Rezistență

”Fața de ceea ce s-a întâmplat în România în ultimile două săptămâni, noi, cei «de-afară», nu avem decât un singur cuvânt: Respect! De aici, din Chicago, vă mulțumim pentru… Rezistență! Ce ați mai mult | more »

Reportaj de Grigore Cartianu. Români care au cucerit lumea: Valentin a ajuns în America din întâmplare. Și nu-i pare rău! | VOCEA DIASPOREI

Suceveanul Valentin Avasiloaie are 38 de ani, împărțiți echitabil: 19 în România, 19 peste Ocean. S-a stabilit la Detroit și trage pe două fronturi: angajat ca inginer proiectant în industria auto și mai mult | more »

John Ion Banu, liderul diasporei din Florida: „Aş introduce pedeapsa cu moartea pentru corupţii din România“ Citeste mai mult: adev.ro/ofi2kz

Emigrat în Statele Unite ale Americii la mijlocul anilor `80, John Banu este fondatorul Ligii Româno-Americane din Florida, organizaţie ce reuneşte 5.000 români dintre cei aproape 200.000 care trăiesc acolo. Inginer mecanic, mai mult | more »

Bloomberg: Numeroşi români de etnie romă cer azil în SUA, argumentând că sunt persecutaţi în Europa

Numeroşi români de etnie romă solicită azil în statul american California, argumentând că sunt persecutaţi în România şi în alte ţări ale Uniunii Europene, anunţă oficiali SUA şi organizaţii pentru drepturile minorităţilor, mai mult | more »

Ambasada Statelor Unite în Romania : Mesajul Excelentei Sale Ambasadorul Hans Klemm cu ocazia Zilei Limbii Române

De Ziua Limbii Române, celebrăm împreună esenţa spiritului şi a identităţii româneşti, liantul care ne conectează, dincolo de graniţe, pe toţi cei care simţim şi vorbim româneşte. U.S. Embassy Bucharest : „Acum mai mult | more »

Discursul ambasadorului SUA, Hans Klemm, la festivalul de Film Istoric Râșnov : „Revoluţie sau evoluţie? Drepturile civile în America şi cinema-ul ei: de la „Naşterea unei naţiuni” la Selma“

30 iulie 2016 Bună dimineaţa tuturor. Sorin, îţi mulţumesc pentru frumoasa prezentare şi mulţumesc echipei de la Râşnov pentru invitaţia să vă vorbesc astăzi. Stimaţi demnitari, distinşi oaspeţi, invitaţi, studenţi, doamnelor şi mai mult | more »

U.S. Embassy Bucharest : Noile “telefoane publice” la #NewYork

Noile “telefoane publice” la #NewYork: dispozitive discrete care oferă acces gratuit la internet şi posibilitatea de a-ţi încărca telefonul mobil. Sunt tot mai multe, la tot mai multe colţuri de stradă, iar mai mult | more »

Valvila Popovici, scriitor român în Statele Unite : Din Carolina de Nord în Kentucky

„Lumea este o carte, iar cei care nu călătoresc nu pot citi decât o pagină din ea.” – Sfântul Augustin Am făcut o călătorie frumoasă și interesantă cu automobilul, din statul Carolina mai mult | more »

SUA se distanteaza de RUSIA cu ani-lumina. Trece pe arme cu LASER, capabile sa doboare chiar si avioane

Armata SUA si-a anuntat in cursul acestei saptamani intentia de a-si echipa militarii cu arme laser incepand din 2023, potrivit Direct Matin.fr, citat de Agerpres. Mary J.Miller , secretar adjunct insarcinat cu mai mult | more »

The Washington Post : Romanians express anger over death of police officer

People clench their fists during a protest demanding the resignation of Interior Minister Gabriel Oprea in Bucharest, Romania, Sunday, Oct. 25, 2015. Romania’s president has called on the prime minister and interior mai mult | more »

Un român, ajuns mare șerif în America Câți polițiști români ar rezista să-și facă meseria în SUA?

La 14 ani, imediat după Revoluție, Marius Stoika pleca din țară, alături de familia sa, în SUA. După 25 de ani a ajuns din nou la Cluj, îmbrăcat în uniforma de ajutor mai mult | more »

Klaus Iohannis în America. Împreuna cu românii care trăiesc în Statele Unite

Indiferent de distanţe, apartenenţa la o naţiune nu se pierde niciodată. Românii din SUA sunt purtătorii de cuvânt ai culturii şi tradiţiilor româneşti. M-am întâlnit cu o parte dintre românii care trăiesc mai mult | more »

 

31 Octombrie, 1517 – Ziua de naștere a Reformei protestante

29 de ani de la nașterea reformatorului și 495 de ani de la începutul reformei, două aniversări marcante în mișcarea creștină protestantă

În ziua de 10 noiembrie 2012 se împlinesc 529 de ani de la nașterea celui care este considerat părintele mișcării protestante. Martin Luther s-a născut la data de 10 noiembrie1483, în mica localitate Eisleben, din partea de răsărit a Germaniei. La vârsta de 18 ani a intrat la universitatea din Erfurt. După cum el însuși mărturisea, într-o zi studiind în biblioteca universității, a făcut o descoperire senzațională în contextul religios al vremurilor evului mediu, o descoperire care ulterior i-a marcat destinul: o Biblie în limba latină. O astfel de carte nu mai văzuse până atunci. Nu știa nici măcar de existența ei. În acel moment avea pentru prima oară în mână Cuvântul lui Dumnezeu. Plin de teamă și uimire a început să o citească, de fiecare dată exclamând: „O, dacă mi-ar da Dumnezeu o carte ca aceasta!”

 

Mai târziu, între anii 1512-1516, fiind de-acum călugăr, a fost trimis la Roma cu probleme ale ordinului călugăresc. A fost șocat de corupția și luxul Bisericii Române, dându-și seama de nevoia de reformă. Citind Romani 1-17 și-a construit o teologie care mai târziu avea să constituie baza reformei care a zguduit din temelii Biserica romano-catolică. Trei principii de baza constituiau principalele elemente în sistemul său teologic : SOLA FIDE sau îndreptățirea prin credință, SOLA SCRIPTURA sau ideea că Scriptura este singura autoritate pentru păcătoșii care caută mântuirea, și SOLA GRATIA, adică numai harul ca bază a îndreptățirii. Prin urmare, Luther a redefinit conceptul biblic al mântuirii, ajungând la convingerea că numai credința în Christos poate îndreptăți pe cineva în fața lui Dumnezeu.

Scânteia care a aprins flacăra REFORMEI a constituit afișarea a 95 de teze pe ușa Bisericii din Wittenberg, teze prin care Luther contesta faptul că Papa ar fi autoritatea supremă în domeniul credinței și al moralei. Iată de ce data de 31 octombrie 1517 este considerată ziua de naștere a REFORMEI PROTESTANTE.

În urma publicării a trei broșuri prin care Luther s-a adresat poporului german (Discursul către nobilimea germană, Robia babiloniană și Despre libertatea creștinului), Papa Leon al X-lea emite în 1520 bula „Exsurge Domine”(act oficial emis de Papă) care a condus la ex-comunicarea lui Luther. În urma refuzului de a-și retracta tezele, este adus în fața unui tribunal și judecat de slujitorii papali. Este nevoit să se retragă din viața publică, locuind în castelul de la Wartburg până în anul 1522. În timpul cât a stat izolat, ferit de oponenții săi, Luther a tradus în germană Noul Testament, după originalul grecesc, ceva mai târziu traducând și Vechiul Testament din ebraică. În anul 1535 a reușit să tipărească întreaga Scriptură în limba germană, punând astfel bazele limbii literare germane.

Luther a murit în anul 1546, lăsând mișcarea care avea să-i poarte numele, sub conducerea lui Melanchthon. Reforma a purtat în ea lumina necesară trezirii spirituale din veacurile care au precedat-o, întorcând privirea spre simplitatea creștinismului primar, așa cum îl găsim în Cuvânt. A avut darul să readucă în creștinism vigoarea bisericii primare pierdută într-un mileniu de negură. Influența reformei a fost binefăcătoare din mai multe puncte de vedere, ca de pildă cel teologic, cel educațional și economic. Guvernele Europei, cu precădere cele din țările anglo-saxone, au devenit tot mai tolerante și mai puțin opresive, iar în Statele Unite, însuși nașterea națiunii americane este percepută ca un experiment curajos al unui popor creștin și reformat. La începutul secolului 19, vizitând America, istoricul și politicianul francez Alexis de Tocqueville, impresionat fiind, făcea remarca: „Nu am înțeles măreția acestei țări, până când nu am vizitat bisericile lor care ard cu focul dreptății și neprihănirii Evangheliei”.

În concluzie se poate spune că viața religioasă reformată a adus prosperitatea materială și morală, unei lumi aflată într-o acută nevoie de lumină spirituală.

Radu Oprea – Peoria, Arizona

www.agapearizona.com

Comentarii

Comentarii

Lasă un răspuns